yttrandefrihet eller upphovsrättsbrott?

09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0

en kort nummer- och bokstavsserie, skulle även gå att lära sig utantill med lite övning. det speciella är att det är nyckeln till kopieringsskyddet på de flesta hd-dvd-filmer som utgetts hittills. med hjälp av den nyckeln kan man alltså se hd-dvd-filmer också i linux.

samma sak hände med vanliga dvd:n (mha DeCSS), vilket innebar att vanliga dvdn:n kan spelas upp i linux. vad det också innebär, är att de kan kopieras. and multiplication can produce powerful numbers.

enligt Rudd-O.com försöker filmindustrin hindra nyckelns spridning på internet. man hänvisar till dmca-lagen – med andra ord, att tillgängliggöra kombinationen av 32 siffror och bokstäver är ett upphovsrättsbrott. med tanke på att ingen ännu lyckats stoppa spridningen av flera gigabyte stora hd-dvd-filer på internet känns det absurt att någon ens försöker hindra spridningen av en kort nummerserie.

lättprovocerad är jag, som kopierar och återger nyckeln. men jag lever hellre i ett samhälle där horisontell kommunikation dominerar framom hierarkisk. hellre p2p än centralstyrt och kontrollerbart. internet will not listen to reason.

det är intressant att notera i vilka sammanhang sifferserien dykt upp, och i vilka den inte gjort det.

 • digg (eller deras administratorpanel) censurerade först användares inlägg, men 09F9… dök upp igen och igen, varpå de böjde sig och själva lade upp nyckeln på första sidan.
 • slashdot har t.o.m en egen tag för nyckeln.
 • copyriot reflekterar imponerande.
 • freedom to tinker analyserar träffsäkert. (ni börjar se vilka mina primärkällor är).
 • google ger sökträffar på t.ex “09 f9
 • thepiratebay visar sifferserien direkt på första sidan.
 • wikipedia försökte blockera sifferserien, men har antingen böjt sig eller så misslyckades de.
 • binarybonsai (som gjort themen till denna blog) bidrar till spridandet av nyckeln.
 • bbc news gjorde en förstasidesnyhet av att diggs user community gick emot administratorpanelen och lyfter fram följande citat: “21st Century revolt“. true that. bbc avslutar: “It will also spark a fresh debate on how far user-generated content can be censored“.
 • forbes undviker, liksom bbc, att avslöja sifferserien men uppmärksammar istället vad som hände på digg: “digg’s drm revolt, och kallar det för “a digital Boston Tea Party.”
 • idg.se: “därför väljer vi att inte publicera kodnyckeln“. föga överraskande, men så har jag också upphört att regelbundet läsa idg.se.
 • varken yle eller aftonbladet tar överhuvudtaget upp nyheten.

One thought on “yttrandefrihet eller upphovsrättsbrott?”

Leave a Reply